четвер, 10 грудня 2020 р.

Тема "Різдвяні листівки"

 

Тема  "Різдвяні листівки"  

Початковий та основний рівень навчання продовжує роботу над Темою "Різдвяна листівка" (10.12.2020р.)

Першу ж різдвяну листівку створив англійський художник Добсон у 1794 році. На картці, яку він подарував своєму другові, був зображений зимовий пейзаж і сімейна сценка біля ялинки. Другу листівка сподобалася, і наступного року Добсон надрукував кілька дюжин подібних карток і розіслав їх всім знайомим у вигляді різдвяного подарунка.

Першою листівкою, зробленою на продаж, вважається картка, яку сер Генрі Коул на початку 1840-х замовив художнику Джону Хорслі, тому що не встигав написати вітальні листи всім друзям. Джон Хорслі придумав прикрасити листівку (12 × 7 см) справжнім різдвяним триптихом: в центрі художник помістив сім'ю сера Генрі Коула, яка сидить за різдвяним столом, з боків розташував картинки, покликані нагадувати оточуючим про милосердя і співчуття цього доброчесної англійської сімейства. Судячи з малюнків, Коул щедро ділилися з бідними одягом та їжею. Зображення доповнював звучний підпис: «Веселого Різдва і щасливого Нового року!».

Листівка мала шалений успіх. Родичі Коулов з гордістю демонстрували її оточуючим. Заздрісникам ж робота Хорслі здалася надто фривольної: художника дорікали в тому, що він зобразив сімейство з келихами в руках, які піднімають тост за Різдво. Але незважаючи на це, інтерес до листівки Коулів не слабшав. Навіть через три роки її як і раніше виставляли на загальний огляд. Це наштовхнуло Коулів на думку, що подібні листівки, якщо їх продавати всім бажаючим, можуть принести непоганий дохід.

З оригіналу було віддруковано близько тисячі екземплярів, і за кожну листівку Коул отримали по шилінгу – це були дуже великі гроші! Але при цьому сімейство було впевнене, що інтерес публіки до різдвяних листівок - не більше ніж теперішня мода, а не бізнес. У цьому вони помилялися. З 1860-х виробництво листівок було поставлено на потік

                                                                 



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Майстер клас. Тема: "Живопис без допомоги пензлів", робота Наталії Шафранської

Майстер клас. Тема: "Живопис без допомоги пензлів", робота Наталії Шафранської