четвер, 17 грудня 2020 р.

Тема " Різдвяні листівки"

Тема " Різдвяні листівки"

 Вищий рівень навчання завершує роботу над Темою "Різдвяна листівка" (17.12.2020р.)

Мета:

- навчальна: удосконалювати навички роботи з фарбою; сприяти поглибленню знань про українське та світове мистецтво;    

- розвивальна: розвивати творчу уяву, образне мислення, фантазію;

- виховна: виховувати почуття патріотизму, громадянську свідомість та активну життєву позицію, охайність, старанність, почуття прекрасного, терпіння.

Тип заняття: комбіноване.

Методи навчання:

Метод проблемного викладу: педагог до викладу матеріалу ставить проблему, формулює пізнавальне завдання на основі різних джерел і засобів; учні не тільки сприймають, усвідомлюють і запам’ятовують готову інформацію, але й стежать за логікою доказів, за рухом думки педагога.

Частково-пошуковий, або евристичний, метод: полягає в організації активного пошуку рішення висунутих у навчанні (або сформульованих самостійно) пізнавальних завдань; процес мислення набуває продуктивного характеру: процес мислення поетапно направляється й контролюється педагогом.

Дослідницький метод: завдання, які виконуються з використанням дослідницького методу, повинні містити в собі всі елементи самостійного дослідницького процесу (постановку завдання, обґрунтування, припущення, пошук відповідних джерел необхідної інформації, процес рішення завдання).

Матеріали та інструменти: мольберти, холсти, пензлі, фарби,

Обладнання: зразок готового виробу, мультимедійне обладнання

Правила техніки безпеки: не размахувати інструментами, щоб не поранити себе та сусіда; не вставати без дозволу вчителя

Хронологічно відтворити всі періоди появи та розвиту мистецтва різдвяної листівки в Україні майже неможливо. Так, наприклад, не збереглися українські листівки періоду 1895 — 1900-х років.

Однак, точно відомо, що першим за справу створення листівок береться український митець Осип Курилас. Уже на початку 1901 року з’являється оформлена ним серія карток, видана Н Джулинським, що ілюструє церковні та народні пісні.

Вже з 1902 року на західноукраїнських землях з’являються повноцінні святочні листівки, намальовані українськими митцями.

В Україні на початку ХХ ст. над створенням листівок до свят працювало чимало художників, подаючи цікаві ідеї щодо їхнього художнього вирішення. Серед класиків згадаємо імена Олени Кульчицької, Святослава Гординського, Ярослава Пстрака, Антіна Манастирського, Осипа Куриласа, Теодора Гриневича.

Серед відомих різдвяних карток Осипа Куриласа зустрічаємо «Різдво Христове», «Святий вечір», «Колядники». У своїх вітальних листівках («Різдво Христове», «Віфлеємська Зірка», «Ангели співають», «З Різдвом Христовим — будьмо здорові», «Колядка «Просимо тя Царю...» та ін.)

Олена Кульчицька використовує фігурки ангелів, дзвони, в її орнаментах простежується цілком сецесійна манера, що була дуже популярною на початку ХХ століття. Відзначимо також, що ця мисткиня створює свій неповторний стиль різдвяних листівок, що вирізняє її від інших художників.

У творчості Святослава Гординського відомий цілий цикл листівок «Українські колядки», кожна листівка стає ілюстрацією до тієї чи іншої колядки, і доповнена яскравими оригінальними рослинними та анімалістичними мотивами чи геометричними орнаментами.

Антін Манастирський у своїх листівках використовує образ маленького хлопчика – козака, який у поштівці «Слава во вишніх Богу» разом з ангелами прославляє новонародженого Христа. Митець використовує також тексти українських колядок («Бо предвічний нам народився»), чи просто образ Ісусика у яслах («Веселих свят»), або сюжети із Біблії пов’язані із народженням Спасителя («Тріє царі, господарі...», «Різдво Христове», «Волхви біля колиски Христа»).

У 1912–1913 роках у Львові вийшла серія різдвяних листівок «Колядники», «В ніч під Різдво», «Святковий вечір» за ескізами українського маляра і графіка Ярослава Пстрака.

                                                                   


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Майстер клас. Тема: "Живопис без допомоги пензлів", робота Наталії Шафранської

Майстер клас. Тема: "Живопис без допомоги пензлів", робота Наталії Шафранської