середа, 1 квітня 2020 р.



Тема: «Особливості розпису тарілок на Закарпатті»
Асортимент виробів фабрик: Києва Межигірський фаянс, Косовська кераміка 

Продукція Києво-Межигірська фаянсової фабрики була збагачена нашим національним колоритом, зокрема використанням українського орнаменту. У виробах відчувається велика культура, яка йде від традицій української народної кераміки.
В асортименті виробів фабрики було понад 120 чайних і столових сервізів, ваз, салатниць, фруктовниць, лампад, декоративних тарілок з портретами і пейзажами Хрещатика, Золотих воріт, Лаври, а також самого Межигір’я. І навіть – тираж фаянсових ікон «Вознесіння Христа». Києво-Межигірський фаянс мав високу репутацію, був своєрідним еталоном якості. Фаянс Межигір’я був популярний і в Європі. У Британському музеї є колекція межигірської кераміки, яка експонується в окремому залі.
Косів – це невелике містечко в Івано-Франківській області на заході України став центром гончарства в XIX ст. Сприяло цьому наявність в цих місцях гончарної глини. Для косовської кераміки характерні усталені традиції технології виготовлення і розпису. Застосовується широкий спектр геометричних і рослинних мотивів, а також сюжетні розписи, які передають живу природу, зображують тварин і людей в навколишньому світі. Виготовляють і розписують косовські майстри найрізноманітніші предмети – тарілки, свічники, облицювальну плитку, фігурки, дзвіночки. 

                                 
                                     
                   
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Майстер клас. Тема: "Живопис без допомоги пензлів", робота Наталії Шафранської

Майстер клас. Тема: "Живопис без допомоги пензлів", робота Наталії Шафранської